HR EN DE
 ANA škola jedrenja 
 

Academia Navalis Adriatica


A.N.A. - Academia Navalis Adriatica - 26 godina pod jedrima


Academia Navalis Adriatica je međunarodna škola jedrenja i pomorskih vještina koju je tijekom 26 godina postojanja s uspjehom pohađalo više od 13000 polaznika. Članica je ISSA-e, International Sailing School Association.

Osnovao ju je 1988 godine g-din Veljko Barbieri, pozivajući proslavljenog talijanskog skippera Cino Riccia da osmisli program i metodu rada škole čiji je temeljni zadatak bio (i ostao) promidžba jedrenja. Nakon pažljivog traženja najpovoljnije lokacije za bazu škole odabran je akvatorij otoka Murtera, pogodan za cjelogodišnju provedbu naših programa, i malo ribarsko mjesto Jezera, u kojem je marina u sustavu ACI-a.

Voditelji tečajeva, instruktori škole, odgovorni za realizaciju programa, prejedrili su tisuće milja, a svojim iskustvom jamče najvišu kvalitetu prenošenja jedriličarskog znanja i iskustva. U toku svog postojanja A.N.A. je stekla ugled i iskustvo kojima se može mjeriti s najpoznatijim svjetskim školama jedrenja - rado ističemo da smo certificirani RYA trening centar (Royal Yachting Association), koji nudi međunarodno priznato školovanje po posebno razvijenim programima.
 
Prirodan dar, ljepota jadranske obale, bila bi, možemo reći neiskorištena da se škola zadovoljila samo učenjem jedrenja. Naša obala svakom posjetiocu omogućuje nešto neobično i rijetko - istinski susret s morem. U takvom okruženju škola jedrenja morala je prerasti u školu života na moru. I zato se naši brodovi mogu susresti diljem naše obale, od Dubrovnika do Umaga, od Opatije do Jabuke, u cilju realizacije različitih načina upoznavanja i življenja s morem. Pri tome smo odlučni ustrajati u provedbi temeljnih metodoloških principa rada naše škole: čvrst program i njegova čvrsta provedba.

Gdje smo i kako do nas?

Baza škole, JezeraJezera, Otok MurterKornati


Smješteni smo između dva dragulja Jadranskog mora - NP Kornati i NP Krka

Naša škola jedrenja nalazi se u ACI marini Jezera na otoku Murteru, u samom srcu Dalmacije. Mjestašce Jezera su na jugoistočnoj strani otoka, koji je kopnom preko uskog morskog prolaza povezan pokretnim mostom. Naselje je uvučeno u zaljev oblika potkove koji je okružen pitomim brežuljcima. Zbog svog prirodnog položaja mjesto nije izloženo udarima jačih vjetrova pa je njegova uvala idealna kao pristanište i stanište brodova. Nekad isključivo ribarsko mjesto Jezera i danas su poznata kao najvažnije ishodište za ribolov na jadransku tunu. Prirodan dar, ljepota i razvedenost obale Jadranskog mora, nešto je neobično i rijetko predstavlja istinski susret s morem. Opširnije >>>


Školski brodovi


Školski brodovi Praktični dio obuke na osnovnim i naprednim tečajevima održava se na desetmetarskim školskim jedrilicama.

Oprema broda Adria 1020 (starkel) u skladu je sa programom tečajeva koji podrazumjevaju stjecanje vještine i uigranosti posada u temeljnim jedriličarskim manevrima i opreracijama. Postupci promjene konfiguracije jedara, provodi se zamjenama tipova prednjih jedara i kraćenja glavnog jedara, bez pomoći mehanizama za uvlačenje jedara. Svojstva i oprema broda podređena je namjeni školskog broda.

 

brodovi tipa Elan 333 i Beneteau First Za više stupnjeve školovanja (skiperski tečajevi, svi dodatni programi) na raspolaganju su brodovi tipa Elan 333 i Beneteau First 36.7.

Oprema ovih brodova pruža sav dostatan komfor za višednevni boravak na brodu. Brod Nostromo (Benteau First 36.7) opremljen je svom potrebnom opremom koju propisuje RYA regulativa.