HR EN DE
 ANA škola jedrenja 
 

Osnove jedrenja

Osnove jedrenja


Teorija i praksa osnove jedrenja

Tečaj “Osnove jedrenja” je početni tečaj jedrenja, namijenjen svima koji žele naučiti osnovne korake u vještini jedrenja, upoznati jedrilicu, more i vjetar. Osnove jedrenja su škola jedrenja za odrasle, ali radimo školu jedrenja i s djecom u pratnji roditelja.
 Opširnije >>>

Postavite pitanje Zavisno o interesu moguće je dogovoriti i izvanredne termine za željeni program.

 

Gdje smo i kako do nas?


Baza škole, JezeraJezera, Otok MurterKornati


Smješteni smo između dva dragulja Jadranskog mora - NP Kornati i NP Krka

Naša škola jedrenja nalazi se u ACI marini Jezera na otoku Murteru, u samom srcu Dalmacije. Mjestašce Jezera su na jugoistočnoj strani otoka, koji je kopnom preko uskog morskog prolaza povezan pokretnim mostom. Naselje je uvučeno u zaljev oblika potkove koji je okružen pitomim brežuljcima. Zbog svog prirodnog položaja mjesto nije izloženo udarima jačih vjetrova pa je njegova uvala idealna kao pristanište i stanište brodova. Nekad isključivo ribarsko mjesto Jezera i danas su poznata kao najvažnije ishodište za ribolov na jadransku tunu. Prirodan dar, ljepota i razvedenost obale Jadranskog mora, nešto je neobično i rijetko te predstavlja istinski susret s morem. Opširnije >>>
 

Voditelji programa i instruktori

Živko Matutinović

Živko Matutinović

šef ANA baze Jezera / otok Murter
RYA Principal

Rođen 1955. u Zaostrogu. Jedrenjem se bavi od gimnazijskih dana. U ANA-i radi kao instruktor od 1992. godine. Te iste godine sudjeluje na 'Columbusu' - regati preko Atlantika povodom 500 godina otkrića Amerike. Jedan je od rijetkih i odabranih koji može istaknuti svoje sudjelovanje na najtežoj jedriličarskoj utrci oko svijeta Whitbread (1993./94.) danas poznatiji kao Volvo Ocean Race. Od 2000.-te godine šef je baze škole u Jezerima gdje predano prenosi svoje bogato pedagoško i jedriličarsko iskustvo. Svake godine na kraju sezone vodi 14-to dnevni ANA-in tečaj do Malte i nazad.

Školski brodovi


Školski brodovi Praktični dio obuke na osnovnim i naprednim tečajevima održava se na desetmetarskim školskim jedrilicama.

Oprema broda Adria 1020 (starkel) u skladu je sa programom tečajeva koji podrazumjevaju stjecanje vještine i uigranosti posada u temeljnim jedriličarskim manevrima i opreracijama. Postupci promjene konfiguracije jedara, provodi se zamjenama tipova prednjih jedara i kraćenja glavnog jedara, bez pomoći mehanizama za uvlačenje jedara. Svojstva i oprema broda podređena je namjeni školskog broda.

 

brodovi tipa Elan 333 i Beneteau First Za više stupnjeve školovanja (skiperski tečajevi, svi dodatni programi) na raspolaganju su brodovi tipa Elan 333 i Beneteau First 36.7.

Oprema ovih brodova pruža sav dostatan komfor za višednevni boravak na brodu. Brod Nostromo (Beneteau First 36.7) opremljen je svom potrebnom opremom koju propisuje RYA regulativa.